Paul Wilmots

Paul Wilmots fotoWerd in 1965 leraar plastische opvoeding aan het Instituut Maria’s Opdracht te Maasmechelen. In 1967 werd hij lesgever en titularis van het atelier kunsttekenen en naaktmodel aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Sint-Truiden.  Vanaf 1969 was hij een bekend en gezocht glazenier.  Hij verwierf hierdoor reeds talrijke prijzen en kreeg belangrijke opdrachten;  o.a. de kerk van de Grauwzusters te Diest, Raadszaal Stadhuis De Panne, Traphall Stadhuis te Tienen, Ontvangsthall School Broeders van Liefde te Kiewit, de kerk Vorou -Goureux, de Kerk Krokegem Asse Brussel.  Restauaties Kerk Bornem, de kerk Outgaarden Paneelbrandglas, Baptistcommmunity Meadvile Pensylvania U.S.A., Werk voor ons vorstenpaart t.g.v. het bezoek aan de stad Bree, enz.

In 1970 volgde hij Ri Coëme op als directeur van de Academie voor Beeldende Kunsten en als voorzitter van de Koninklijke Kunstkring te Sint-Truiden. Als directeur van de Academie ontplooit hij een verbazende activiteit met menigvuldige tentoonstellingen, open-deurs en kunstzinnige organisaties.

Paul Wilmots behoort tot die generatie van glazeniers die na 1960 opteerden voor de “terugkeer naar de bronnen “. Hij houdt niet alleen de tradities van het vakmanshap in eer, maar heeft ook de visie, de structuur en het licht in de glazenierskunst vernieuwd.  Daarbuiten tekende Paul Wimots ook voor gewaardeerde restauraties van historisched brandglasramen.

Glasraamkunst is zeker niet de gemakkelijkste kunstvorm. Het vereist alleerst een beheersing van de teken- en schilderkunst, die Paul Wimots zichzelf eerst als student, later als leaar en directeur van de kunstacademie eigen gemaakt heeft. Want van de kleurrijke tekening op papier naar het broze kunstwerk uit glas is een stap apart.  Hier immers wordt de kleurenpracht meer dan in eender welke andere kunstvorm beinvloed door het lichtspel op het glasraam.  Wie de kunst beheerst kan op die manier poëtische schoonheid scheppen in de wisselwerking tussen licht, kleur en vorm.

Paul Wilmots is iemand die deze unieke gave bezit: een dichter die prachtige creaties tot stand brengt dankzij zijn kennis van de kleurwaarden, de uitwerking van de ritmen, het evenwicht van lijnen en vlakken. Zijn creatieve vindingrijkheid, gecombineerd met zijn technische vaardigheid, maken van zijn kunstwerken festijnen van licht en kleur.

Kunstveiling